Van angst naar liefde & vertrouwen

Een kind kan zijn emoties niet bedwingen. Het kan meegesleept worden en uit balans raken door alles wat hij binnenin zichzelf voelt. Tijdens het opgroeien hebben we begeleiding nodig om te leren omgaan met het brede scala aan menselijke emoties.

Hoe zou het zijn als er iemand voor je is die niet je pijn wil wegnemen maar begrip ervoor heeft en je laat weten dat het soms bij het leven hoort. Iemand die naast je staat en een arm om je heen slaat.

Iemand die je laat voelen dat je krachtig bent en dat je volledig kan vertrouwen dat je alles aan kan wat er op je pad komt!

Iemand die je leert niet weg te lopen voor pijn en verdriet, en je laat zien hoe je er een arm om heen kunt slaan zodat je jezelf niet in de kou voelt staan.

Dit is de weg terug naar je eigen liefdevolle verbinding.

Je bent Liefde! Deze liefde zal je geruststellen, zodat je minder of geen angst meer hebt voor je emoties, zodat er een open ruimte komt om te gaan ontdekken of het echt zo eng is als we vermoeden.

We leren wel onze schoenen te strikken, te lezen en te rekenen, et cetera, maar we leren meestal niet hoe we met angst om kunnen gaan. Er wordt ons al helemaal niet verteld dat deze lastige emotie ook een positieve functie hebben. Maar er is goed nieuws! Angst heeft ook een positieve kant. Sterker nog, in deze emotie zitten geweldige kwaliteiten.

Wij als volwassenen hebben een voorbeeld functie voor onze kinderen, maar we hoeven niet perfect te zijn. We kunnen samen met het kind ontdekken hoe we de shift kunnen maken van angst naar liefde en vertrouwen.

Omgaan met angst: tastbaar maken

Angst kent dus twee kanten, een lastige en een positieve kant, een donkere en een lichte kant, een beperkende en krachtige kant.

De donkere beperkende kant is dat angst ons kan verlammen en afremmen. Ook al dreigt er geen werkelijk gevaar, toch kan het hoofd denken dat het maar beter is om goed op je hoede te zijn. Dat kan doorslaan: je hoofd laat de alarmbellen afgaan zonder dat het nodig is. Het creëert beren op je pad, het verlamt en belemmert je.

Als dit het geval is, ervaar je dat je je kracht verliest en neemt je zelfvertrouwen af en voel je je kleiner dan dat je bent. Want hoe kunnen we op onszelf vertrouwen, als we geloven dat we niet krachtig genoeg zijn? Leven wordt opeens overleven, we reageren vanuit angst op wat er op ons pad komt en we laten onze keuzes afhangen van wat onze angst ons influistert. En we weten het allemaal…angst is een slechte raadgever.

Het laat je vluchten en situaties omzeilen. Dit kan tot gevolg hebben dat je veel waardevolle momenten uit je leven misloopt. Het leven wil je zoveel geven om uit te pakken! Als je vanuit angst controle probeert te houden, zullen veel cadeautjes die voor jou zijn bedoeld, onuitgepakt blijven en dat is toch jammer?

Vooral het onbekende is angstaanjagend: zolang angst abstract blijft, hebben we er geen of nauwelijks invloed op. Daarom is het belangrijk om de angst aanwijsbaar te maken. Angst concreet maken kan via verbeelding of fantasie. Met fantasie wordt angst in een vorm gegoten, zodat er gericht met de angst omgegaan kan worden.

Bij een kind kan angst verschijnen in de vorm van een “monster”. Probeer een “monster” niet te laten verdwijnen: het kind voelt zich niet serieus genomen én je laat het hulpmiddel om de angst mee aan te pakken ook verdwijnen. Met een “monster” kun je communiceren en zo kan je samen met het kind antwoorden verkrijgen.

Via fantasie of verbeeldingsspelletjes kunnen we angst omzetten in vertrouwen. In onze fantasie hebben we toegang tot ons totale potentieel, het helpt ons bij onze krachtige en moedige kant te komen. Iedereen is alles en dat kunnen we al heel vroeg in ons leven ontdekken door bewustwording van onszelf en ons totale potentieel. Dus hoe meer wij weer terugkomen bij onze werkelijke kern, hoe meer we onze kinderen kunnen begeleiden om hun eigen kracht te bevrijden en te leven.

Vaak is de angst voor de angst nog groter dan de angst zelf. Angst heeft geruststelling nodig. Als angst toestemming krijgt om er te zijn en we leren ernaar luisteren alsof het een vriend is die ons wil helpen, kunnen we het verhaal dat er onder zit, naar boven halen. We krijgen inzicht in de oorzaak van onze angst en horen wat onze werkelijke behoefte is op dat moment. Angst krijgt zo een positieve rol en maakt ons alert voor mogelijke gevaren.

De kracht-kant van angst

De lichte, positieve of krachtkant van angst is verbonden met het hart. Met die verbinding kunnen we de andere aspecten ontdekken: bescherming, waakzaamheid, opmerkzaamheid, realisme en het brengen van structuur. Deze positieve/lichte/krachtige kant van angst is de beschermer die je alert maakt op mogelijke gevaren.

Angst als beschermer zal waarschuwen op momenten dat het écht nodig is. Alertheid en waakzaamheid geven het signaal: “Let op!”. Op dat moment kunnen we reageren vanuit de lichte kracht-kant van angst. Deze verbinding zorgt voor een gevoel van veiligheid. De beschermer staat naast je en zit niet op je stoel. Je hebt een bodyguard.

Hoe kun je omgaan met je eigen angst?

Door angst volledig toestemming te geven er te mogen zijn, hoor je het onderliggende verhaal en wordt duidelijk wat je behoefte op dat moment is. Waarschijnlijk heeft je angst je innerlijke kracht nodig. Door dit te weten en te beseffen, kunnen we onze innerlijke kracht bewust aanspreken op het moment dat dat nodig is. Je eigen innerlijke kracht zal vrijkomen en de angst aan de hand nemen. We zullen niet meer vanuit angst in een overlevingsmechanisme schieten en houden de regie over ons leven in eigen hand.

Oefening: 

De emotie Angst onderzoeken samen met kinderen

Benodigdheden: Papier, stiften, kleurpotloden

Vraag het kind om te tekenen vanuit zijn gevoel. Het is belangrijk hierbij te benadrukken dat wat er getekend wordt, niet ‘mooi’ of ‘goed’ hoeft te zijn. Voor deze oefening doe je gewoon wat er in je opkomt.

Teken een groot hart op een wit tekenpapier. Vertel het kind het volgende:

  • We hebben allemaal een hart. En ons eigen hart kent ons het beste! Het wil heel graag voor je zorgen. Wist je dat je je eigen hart alles kunt vertellen? Je verhaal is altijd veilig bij je hart.
  • Vertel maar eens aan je hart waarvoor je bang bent en waarom. Geef je angst aan je hart door het in het hart te tekenen of op te schrijven.

Een andere oefening is:

  • Kies een kleur(potlood) die voor jou past bij je angst en kleur of kras je angst maar in je hart. Je mag net zolang in het hart kleuren of krassen totdat je voelt dat je je minder bang voelt.
  • Als het kind stopt, vraag je of er misschien nog angst zit die met een andere kleur gekleurd wil worden. Ga door tot het kind het gevoel heeft alle angsten te hebben getekend of gekrast.

Op dat moment zal er meer rust binnenin ervaren worden.

Wilga Zibel

Colours of our Heart

Be – live & Shine your own Colours

Coloursofourheart.com

van angst naar liefde en vertrouwen
Foto van Wilga Zibel

Wilga Zibel

Gerelateerde artikelen

Ik ben Nathalie, 50 jaar en een alleenstaande mama van een flinke 13-jarige zoon.

Mijn leven is niet altijd even gemakkelijk geweest. Ik heb veel prachtige perioden gekend maar ook enorm veel diepe dalen ervaren.

Daardoor ben ik ook een vechter geworden, iemand die ondanks de uitdagingen of de diepten toch zal blijven vertrouwen dat het weer goed komt. Dus emotionele uitdagingen zijn niet vreemd voor mij.

Net door deze uitdagingen voel ik de nood om mij te verbinden aan zo’n prachtig hartsgedragen project. Een project waarin elk kind/volwassene de kans krijgt om te groeien binnen zichzelf. Het gevoel mag ervaren om van waarde te zijn en te voelen dat echte liefde en zelfliefde bestaat.

Iedereen verdient deze kans op aarde om thuis te komen in z’n eigen hart.

Er wordt zoveel aandacht besteed aan intelligentie en leren maar het is tijd dat er ruimte en mogelijkheden gecreëerd worden zodat de kinderen al vanaf jonge leeftijd mogen leren omgaan met emoties. Dat ze leren begrijpen en voelen wat ze nodig hebben.

Ik verbind mij dan ook met heel mijn hart aan dit prachtige project en hoop oprecht dat we met z’n allen de hemel op aarde mogen creëren.

Ik ben dan ook enorm dankbaar dat Wilga Zibel met kennis, kunde en haar pure hart, het talent en vooral ook het doorzettingsvermogen heeft, om voor deze noodzakelijke missie te blijven gaan.

Ik hoop dan ook dat mijn ondersteuning een effect mag hebben op het bereiken van haar grootste droom.

Een wereld creëren waar elk kind de liefde en warmte mag ontvangen vanuit pure onvoorwaardelijke liefde en een diep authentiek respect. Ook voor kinderen die geen thuis hebben, de oprichting van kinder(te)huizen met dit gedachtengoed als fundament.

Liefdevolle groet

Nathalie